Sami

Kodin myynti edessä? Vertaa välittäjiä näillä kysymyksillä

Olet ehkä saanut tuttaviltasi suosituksia, tai kuullut välittäjästä, joka on myynyt ystäväsi asunnon hyvin tuloksin. 

Asunnon myyjällä on runsaasti valinnanvaraa, kun kodin myynti tulee ajankohtaiseksi. Välitysliikkeitä ja välittäjiä on pilvin pimein ja sekaan mahtuu monenlaista soutajaa. Kuinka sitten valita se paras välittää juuri omalle kodillesi? 

Suosituksiin kannattaa usein luottaa, mutta ennen lopullista toimeksiantosopimuksen solmimista on hyvä testata välittäjän ammattitaitoa ja laatua ainakin seuraavilla kysymyksillä. 



1.     Mihin välittäjän hinta-arvio perustuu?

Tärkein yksittäinen tekijä matkalla onnistuneisiin asuntokauppoihin on kohteen realistinen hinnoittelu. Haluat että kodistasi kilpaillaan, eikä tingitä. 
Ylimalkaiset hintapyynnöt ovat eilistä päivää ja ne pitävät tosiostajat loitolla. Realistisella ja tarkalla hinnoittelulla, kohde tavoittaa potentiaaliset ostajat ja siitä saadaan paras mahdollinen hinta. 

Kokenut välittäjä osaa huomioida alueella toteutuneet kaupat, vallitsevan markkinatilanteen sekä kohteesi plussat ja miinukset. Hän kiinnittää myös huomiota asunnon varustelutasoon, markkinoilla vallitseviin trendeihin ja yleiseen markkinatilanteeseen.
On hyvin yleistä, että asiakkaan oma hinta-arvio poikkeaa huomattavasti välittäjän arviosta. Kiinnitä siis erityistä huomiota siihen, kertooko välittäjä sinulle sen mitä haluat kuulla, vai pysyykö hän selkä suorana oman ammattitaitonsa ja hinta-arvionsa takana.

2.     Miten asuntoa markkinoidaan ja myydään? 

Kohteen esillepano ja markkinointimateriaalit ovat tärkeitä tekijöitä matkalla onnistuneeseen asuntokauppaan. Asuntoportaaleja selatessa huomaa suuret erot mitä tulee myynti-ilmoitusten visuaaliseen ilmeeseen. 
Tiedustele välittäjältä missä ja miten asuntoasi markkinoidaan, kuka ottaa valokuvat ja videot?Kannattaa myös tutustua etukäteen välittäjän muihin myynnissä oleviin tai myytyihin kohteisiin ja ilmoitusten laatuun. 

Ostaja kiinnittää ensimmäisenä huomiota kohteen valokuviin, joten on erityisen tärkeää, että ne on otettu laadukkaasti. Alustavat ostopäätökset tehdään usein jo kuvien perusteella ja paikan päällä käydään katsomassa, että kaikki vastaa sitä mitä on ilmoitettu. Hyvä välittäjä kertoo sinulle myös, jos asuntoa on syytä stailata tai tavaraa täytyy karsia.

3.     Kuinka esittelyt järjestetään?

Osa välittäjistä vannoo sunnuntain yleisnäyttöjen nimeen, osa taas luottaa yksityisesittelyihin. Kysy välittäjältä, kuinka usein ja miten esittelyt järjestetään?
On fakta, että tänä päivänä suurin osa kodeista myydään yksityisesittelyin. Ostajat haluavat yksilöllistä palvelua, varata esittelyajat heille sopivaan aikaan ja tutustua potentiaaliseen kohteeseen rauhassa. Kiinteistönvälittäjä pystyy huomioimaan asiakkaan tarpeet paremmin ja tarjoamaan laadukkaampaa palvelua kuin yleisesittelyssä. Hyvä välittäjä reagoi esittelypyyntöihin nopeasti ja järjestää esittelyt viimeistään seuraavalle päivälle.

4.     Miten yhteydenpito toimii?

Aktiivisuus on hyvän kiinteistönvälittäjän perusominaisuus. Hän pitää toimeksiantajaa ajan tasalla myyntiprosessin etenemisestä, esittelyistä ja palautteista. Väylät yhteydenpitoon on hyvä sopia jo toimeksiantoa solmiessa. Kiinnitä huomiota siihen, kuinka välittäjä palvelee sinua potentiaalisen asunnon myyjänä, kuina nopeasti hän vastaa yhteydenottoihin ja reagoi tilanteisiin. Yleensä homma toimii samalla tavalla myös kohteesi ostajiin päin.

 
5.     Välityspalkkio? 

Välityspalkkioissa on suuria eroja, mikä voi aiheuttaa sekaannusta asiakkaan silmissä. On luonnollista, että huokea palkkio ja sitä kautta itselle teoreettisesti käteen jäävä suurempi osuus kodin myyntihinnasta voi houkuttaa. Kuinka samasta työstä maksettava palkkio voi heitellä useita tuhansia euroja? 
Kannattaa kuitenkin muistaa, että ennen kun kaupat on tehty, palkkio on vain numero paperilla. Asiaa voi miettiä myös niin että välityspalkkio on suora panostus välittäjän osaamiseen ja kokemukseen. Sen avulla kotisi myyntiprosessi sujuu keskimääräistä paremmin ja asunnostasi saadaan korkeampi hinta.

Mitä kaikkea palkkioon kuuluu?  Vaikka selkein tapa on, että välityspalkkio sisältää kaikki kustannukset, myös muita malleja nähdään alalla paljon. 
Tiedustele kuuluuko valokuvaus, video, mahdollinen stailaus ja kaikki asiakirjat varmasti välityspalkkioon. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja ylimääräisiltä kuluilta toimeksiannon aikana. Välittäjältä voi myös tiedustella ostaako hän kohteilleen ylimääräistä mainontaa asuntoportaaleissa tai sosiaalisessa mediassa, ja kuuluvatko digitaalisen kaupan maksut myös palveluun. 


Oletko myymässä asuntoasi? Varaa ilmainen arviokäynti.

Made on
Tilda